Starost: 19 Pridruzio: 27 Mar 2007 Poruke: 5621 Gde živiš: New York - Kruševac
Poslao: 09-08-2007, 02:27 BS u "Sivom domu"
15. septembra Beogradski sindikat će održati koncert u KPD Kruševac za štićenike te ustanove poznate pod nazivom "Sivi dom".Koncert je zatvorenog tipa.
Starost: 16 Joined: 28 Mar 2007 Poruke: 151 Gde živiš: Trstenik
Poslao: 09-08-2007, 09:06
huh...dal da idem i na to i na Marčelo??... mora nekako to da izwedem... al ne znam kako ipak je u septembru....jooooj... ma idem :wee
_________________ *Your love is a one in a million it goes on and on and on
you give me a really good feelin all day long.
Your love is a one in a million it goes on and on and on
you give me a really good feelin all day long.*
Starost: 19 Pridruzio: 27 Mar 2007 Poruke: 5621 Gde živiš: New York - Kruševac
Poslao: 03-10-2007, 18:28
Izvestaj sa koncerta Sindikata u KP Domu u Krusevcu
NN Evropa ,ekskluzivno, u Vaspitno-popravnom domu Blagoje Parović u Kruševcu, na koncertu grupe Beogradski sindikat
N Samo jedan život
Hip- hop grupa Beogradski sindikat održala je u subotu 15. septembra koncert za štićenike Vaspintno popravnog doma Blagoje Parović u Kruševcu, koji je označio početak njihove akcije Samo jedan život. Jednoipočasonvni nastup sindikalaca u kruševačkom sivom domu razgalio je oko dvesta prisutnih domaca koji su u početku stidljivo, a kako je koncert odmicao, sve bučnije pozdravljali beogradske repere. Između pesama, članovi sindikata su prisutnima upućivali poruke u karakterističnom mladalačkom slengu u kojima su aplelovali da droga i kriminal nisu izlaz u teškim životnim trenucima i da ih samo međusobna povezanost može održati. Znali su domci sve tesktove Sindikata, dizali su ruke kao znak odobravanja a na kraju je jedan od njih zaigrao karakterističnim hip hop pokretima, što je dodatno potpalilo atmosferu. Koncertu su mogli da prisustvuju osuđenici iz otvorenog i poluotvorenog dela Doma u Kruševcu, dok je štićenicima iz zatvorenog dela to bilo onemogućeno.
Jedan od članova Beogradskog sindikata Feđa Dimović, pred početak koncerta, rekao je za Evropu da se njihova lirika uglavnom bavi negativnim društvenim pojava i da se nada da će domci poruke njihovih tekstova primiti na pravi način.
- Početak akcije Samo jedan život je počeo na pravom mestu, održavamo danas koncert pred najmlađima čije greške još mogu da se isprave. Naša podrška im je u ovom trenutku neophodna kako bi im skrenuli pažnju na prave životne vrednosti. Znamo da se dosta njih bavi repovanjem, slikanjem, sviranjem, pevanjem i želimo da ih ohrabrimo da nastave da se time bave. Planiramo da posetimo i druge zatvorske institucije u Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Požarevcu, jer znamo da se i tamo Beogradski sindikat sluša – navodi Dimović.
Zvaničnici Ministarstva pravde, kaže on, bili su „pozitivno“ iznenađeni njihovim predlogom, kasnije su se upoznali sa upravnikom koji je želeo da sazna iz kojih motiva su želeli da održe koncert u VPD Kruševac.
- Naši motivi nisu da pravimo neku rušilačku atmosferu i da zatvorenicima savetujemo da skaču na ograde već da im približimo ideju koju Sindikat nosi. I mi smo bili klinci, prošli smo kroz milion gluposti ali nam je naše drugarstvo pomoglo da pronađemo sebe i da saznamo šta želimo u životu, - navodi Dimović.
Nakon nastupa organizovano je druženje domaca i članova grupe: delili su i potpisivali primerke svog poslednjeg albuma, govorilo se o muzičkim afinitetima, razlozima boravka u domu, životnim problemima i ambicijama.
Devetnaestogodišnji D.N iz Kostolca se pre odlaska u Dom bavio hip- hopom pod pseudonimom Mc Gunzy, dva popularna spota za pesme Iz zatvora izlazim i Hej bejbi već su našle mesto na domaćim muzičkim listama. U Kruševac je došao pre šest meseci zbog krađe kola i dilovanja narkotika, osuđen je na četiri godine zatvora.U slučaju da završi domsku osnovnu školu ta kazna mu se može smanjiti. Popularnost ga nije zaobišla ni u Domu, kaže da ga svi gotive jer mu se spot prikazuje na televiziji. Prvo mu niko nije verovao da je popularni reper, ali kada su ga videli na top listi shvatili su da je velika zvezda.
- Kada budem izašao odavde nastaviću da repujem i nadam se da ću izgraditi dobru karijeru, imam prijatelja u Kostolcu koji odlično radi produkciju, on će mi pomoći da snimim album. Takođe, želim da postanem i mašinbravar.
Uz Sindikat D.N voli da sluša i Marčela je smatra da on ima kvalitetne tekstove u kojima pronalazi svoje životne momente.
Domski psiholog ,Bratislav Ćirković, kaže da D.N., iz razloga što je u dom došao kao poznati reper, ima velike probleme zbog starijih i jačih, koji traže da im on igra i repuje i kada to ne želi.
- On je strašno introvertna ličnost, veoma je nežan i uplašen. Bilo kakav pritisak sa strane, doživljava kao napad na sebe. Jako je teško za njega ovde, jer morate neprekidno da ga štitite. Veoma je uplašen – objašnjava Ćirković.
Maloletni M.R iz Sombora u Domu je počeo da piše hip- hop tekstove i da repuje, Beogradski sindikat voli da sluša zato što veruje da oni govore istinu o društvenim prilikama u Srbiji.
- U ovoj zemlji ima jako puno korupcije i sve ono o čemu Sindikalci repuju je istina. Kada kažu da su sudije potplaćene, to je istina, sam sam na svojoj koži to osetio, zato volim da slušam Sindikat – smatra M.R.
U zatvoru je zbog teškog razbojništva , a nevešto istetovirane ruke govore da je tu duže vreme. Na pitanje kada će izaći on odgovara:
- Do četvrte godine, na koliko sam osuđen, imam još godinu dana. Mogli su da me puste, ali me drže do kraja, moram da budem kao makovo zrno da mi kaznu ne bi produžili.
Kada izađe iz Doma Z.R. planira da snimi pesme prema tekstovima koje je napisao u zatvoru, ne zbog novca i slave već zbog ljubavi prema muzici.
Petnaestogodišnji D.M osuđen je na boravak u kruševačkom domu do četiri godine zbog teških krađa. Otac mu je ubio majku kada je imao četiri godine i od tada se selio po hraniteljskim porodicama i prihvatilištima da bi na kraju ostao na ulici, prisiljen na borbu za goli život. O životu u Domu govori bez imalo ustezanja, čvrstim glasom.
- Stariji me ne diraju, jedino kada nešto zgrešim, šta tražim to i dobijem. Veoma mi smeta jednolična hrana svaki dan, a ako želiš da kupiš nešto u kantini treba da zaradiš novac u livnici i strugari. Rad se boduje i na kraju nedelje dobiješ novac. Ja sam prošlog meseca imao osamdeset bodova i dobio sam dvesta trideset dinara.
Klinički psiholog Ćirković, na pitanje Evrope koliko ova institucija radi na promovisanju kulturnih vrednosti među štićenicima, navodi da ako imaju dilemu da li da plate neki koncert ili predstavu ili da kupe odeću za štićenike, uvek iz praktičnih razloga izaberu ovo drugo.
- Imamo veliki ekran sa kojeg mogu da gledaju filmove, ali njih u principu zanimaju filmovi koji se bave kriminalom i to oni domaći, jer ne moraju da čitaju titl. Teško čitaju. Da prikazujemo Bergmana ili Tarkovskog niko ne bi došao. Članovi Beogradskog sindikata su skoro njihovi vršnjaci, govore slengom koji oni razumeju i to je lakši način da im se pristupi. I mi koji radimo sa njima na taj način uspostavljamo komunikaciju sa tim njihovim pojmovima – kaže Ćirković
Kulturne manifestacije nisu česta pojava u domu, osim gostovanja Beogradskog sindikata. Svojevremeno je Neša Galija odsvirao koncert za domce ,a Svetlana Bojković je izvela monodramu Majka narkomana. Pri Domu funckionišu slikarska sekcija i domske novine u kojima se objavljuje poezija štićenika.Postoji i biblioteka.
- Generalno, njiihova poezija se svodi na prepričavanje priča poznatih kriminalaca ili stranih repera koji pričaju o svojim kriminalnim radnjama. Omiljen im je Tu pak.
Nama je prvenstveno zadatak da njih naučimo da čitaju, pišu i neke osnovne kulturne navike da steknu, sve preko toga je čista premija. Sedamdest odsto njih ne zna da čita i piše.
Interesovanje za knjigu je veoma malo, tvrdi Ćirković.Izuzev romana Milorada Lukovića Legije, čije knjige se znaju napamet.
- Idol im je i onaj sa dugom kosom, Kristijan Golubović, koga svakodnevno citiraju i imitiraju. To nije dobro, oni žive u nekom svom svetu i Kristijan je idol za njih. Kada uspemo da pomerimo njihovu volju u drugi svet to je veliki uspeh. Da se razumemo, oni jesu kriminalci, došli su ovde odlukom suda i imaju opseg krivičnih dela od krađa, prevare, teških razbojništava do ubistva, ali sedamdeset odsto ih je činilo krivična dela iz čiste socijale. Činili su krivična dela jer nisu imali šta da jedu, nisu mogli čak fino da ukradu nego su morali da otimaju, osamdeset odsto njih ovde je sirotinja – kaže Ćirković
Antrfile1
Kostolački reper želeo je da svoj novi tekst, za koji tvrdi da će biti hit, podeli i sa novinarom Evrope.Kaže da je ovo njegova pokajnička pesma o vremenu kada je činio krivična dela:
“S' kriminalom sam stao!
Da kradem prestao,
ipak ..... nije stalo
kamen greha nije pao!
Moji ortaci, vole me,
za kurve neke, zabole me.
Da budem dobar ortak, mole me.
Nekada sam skupa kola krao,
ali sam prest'o, s tim sam stao.
Prestao sam ljude da mučim
do kojih mi je stalo,
a sad bi hteo radosti malo.
Krao sam sve. Mercedes, Reno, Bemve.
Ne sećam se kad sam u taj pos'o kreno,
možda sam tih dana dremo.
Na sreću ortak mi život preokrenuo.
Mislio sam da je slava u novcu ali ne!
Antrfile 2
Ratno okruženje
“Nepravda me pogađa, mladi čovek propada.
Teška vremena brate, šta se tu događa?
Mladi kao psi navučeni, leševi sa iglom po goloj noći izbačeni.
Sve polako počinje da mi se gadi: klinca majka moli a oni se gudrom radi,
prostitucijom se bave devojke mlade, normalna manjina ni ne pomišlja na sranje.
Sa jednom nogom u grobu ipak mole se bogu, da izaberu pravi put a ne pravu drogu.
Sudbina ti nešto uzela a nešto dala, da ostaneš normalan u ovoj državi za tebe šansa je mala.
Ne uzimaj za ozbiljnio sve što ti se kaže, jer kao da su proklete te godine naše. To posledica je ratnog okruženja, ljudi ne shvataju :to su za nas poniženja. Imam mnogo toga što imam da kažem: poslušaj me dobro pa odluči da li lažem.
Domac M.R.
Piše Ivan Radojević
Starost: 28 Pridruzio: 27 Mar 2007 Poruke: 2482 Gde živiš: 011-012-021
Poslao: 07-10-2007, 16:12
evil Pisao:
Antrfile1
Kostolački reper želeo je da svoj novi tekst, za koji tvrdi da će biti hit, podeli i sa novinarom Evrope.Kaže da je ovo njegova pokajnička pesma o vremenu kada je činio krivična dela:
Ne mozete pisati nove teme u ovom forumu Ne mozete odgovarati na teme u ovom forumu Ne mozete menjati vaše poruke u ovom forumu Ne mozete brisati vaše poruke u ovom forumu Ne možete glasati u ovom forumu